Vanliga frågor
De vanligaste frågorna och svaren
Högskoleförberedande program
För dig som redan nu vet att du vill läsa vidare efter gymnasiet finns de högskoleförberedande programmen. På högskolan tar du eget ansvar och jobbar i längre pass över flera ämnen.
Yrkesförberedande program
Vi har lång erfarenhet av att bedriva yrkesprogram, och har bra samarbeten med de branscher där vi bedriver utbildningar. När du ska börja jobba kommer du att ha sammanhängande arbetsdag och behöver vara väl insatt i din bransch och ditt yrke.
Hur lägger ni upp högskoleförberedande program?
- Dina lärare lär dig att självständigt planera och lägga upp ditt arbete.
- Du har fördjupningsveckor kopplat mot näringslivet.
- Vi jobbar aktivt med att stärka våra kontakter med Mittuniversitet. Detta gör vi för att våra elever ska bekanta sig med universitetsmiljö och upplägg redan under gymnasiet.
Hur lägger ni upp yrkesförberedande program?
- Engagerade lärare med lång erfarenhet från yrkeslivet.
- Efter studenten får du en yrkesexamen inom det område du har läst.
- Nära samarbete med näringslivet.
- 15 veckor av studietiden genomförs på företag genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig praktisk erfarenhet och kontakt med olika företag vilket är till stor fördel när du sedan ska söka arbete.
Behörighetskraven för högskoleförberedande programmen?
För att vara behörig till ett högskoleförberedande program krävs att man har godkänt betyg i: svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik plus godkänt betyg i ytterligare 9 ämnen, det vill säga 12 ämnen totalt.
Behörighetskraven för yrkesförberedande programmen?
För att vara behörig till yrkesprogrammen krävs att man har godkänt betyg i: svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik plus godkänt betyg i 5 ytterligare ämnen, det vill säga i 8 ämnen totalt. Dessa 5 ämnen kan vara vilka som helst.